Het licht- en stroomplan voor jouw nieuwbouwhuis
17 juni '22
Een van de leukste aspecten van een nieuwbouwhuis is, dat het een nog onbeschreven blad is. Alles is vers en kan volledig naar wens worden ingericht. Zo ook alle lichtpunten en stopcontacten. Het was misschien nog niet direct bij je opgekomen, maar als dit op voorhand goed wordt doordacht pluk je daar nog jaren de vruchten van. Daarom een paar belangrijke tips om het licht- en stroomplan goed uit te denken.
Plannen met licht
In het lichtplan maak je onderscheid tussen basis- en sfeerlicht. De basisverlichting is er om het huis gelijkmatig te verlichten. Dit zijn vaak plafondlampen. Sfeerlicht zorgt voor - je raadt het al - sfeer. Je kunt het zien als de aanvulling op basisverlichting en wordt gebruikt om met name ‘s avonds een gezellige ambiance te creëren. Hiervoor zijn dimmers trouwens ook uitermate geschikt.
Plafondlampen hebben een vast lichtpunt waar ze direct aan worden aangesloten, je vindt zo’n lichtpunt vaak in het midden van elke kamer. Voor de staanders en tafellampen heb je juist weer een stroompunt nodig. Vergeet deze lampen dus niet mee te nemen in je stroomplan.
Plannen met stroom
Wat betreft de hoeveelheid stroompunten en de locaties in het huis, is het raadzaam om van tevoren in kaart te brengen waar je bepaalde apparaten gaat gebruiken. Denk in de keuken aan een blender, koffiezetapparaat en waterkoker, maar ook apparaten die er niet permanent staan zoals een staafmixer of tosti-ijzer. Verdeel de wandcontactdozen over het aanrecht, zodat je geen lange snoeren over het aanrecht hebt lopen.
In de badkamer gebruik je misschien naast de elektrische tandenborstel, die continu een stopcontact in beslag neemt, ook weleens een föhn of scheerapparaat. Vier stuks is hier dus geen overbodige luxe. Voor de slaapkamer is het fijn om in ieder geval aan beide kanten van het bed een stroompunt te hebben. Houd rekening met de bedbreedte en waarvoor je stroom nodig hebt, zoals je oplader, wekker en nachtlampje. Een schakelaar om vanuit je bed het licht aan en uit te doen is trouwens ook het overwegen waard.
Plannen voor buiten
Vergeet tot slot niet om licht- en stroompunten buiten aan te leggen. In de tuin of op je balkon wil je natuurlijk ook ‘s avonds als de zon onder is, nog gezellig kunnen zitten. Dus een sfeerlamp is dan wel zo handig. Een prikkabel of LED-verlichting sluit je vaak aan op een stroompunt. Denk ook aan de garage of schuur, waar je misschien wel een vriezer en gereedschap op elektriciteit gebruikt. Kortom, maak een lijstje van de dingen die stroom nodig hebben en bedenk hoe je binnen en buiten graag in de spotlights zet. Zo woon jij de komende jaren helemaal comfortabel.