Visie Aan de Lanen Appartementen
In het project Aan de Lanen Appartementen in de ruim opgezette wijk Aan de Lanen in Lierkwartier, komen 47 compacte, betaalbare appartementen. De wijk krijgt een ontsluiting op de Veilingweg en op de nieuwe Oostelijke Randweg. Het onderliggende landschap met voet- en fietsverbindingen vormt de basis voor onder andere de aansluiting op bestaande buurten, waarbij de begeleiding hiervan wordt versterkt door rechte bomenrijen en sloten.
Karakter van de wijk
Aan de Lanen krijgt een landelijk karakter. Variërend per akker komt dit terug in bijvoorbeeld houten (of houtlook) gevelelementen, erkers, veranda’s, pergola’s, luiken en groene erfafscheidingen van beuk, liguster of meidoorn. Er komen verspreid in de wijk verschillende plekken voor sociale ontmoetingen en speelplekken voor de kinderen, onder andere met toestellen van hout(look). Deze plekken worden verbonden met fiets- en wandelpaden en groenstructuur.
Duurzaam en toekomstbestendig
Aan de Lanen is een duurzame en toekomstbestendige wijk; gasloos en met ruimte voor klimaatadaptatie. Zo biedt Aan de Lanen ruimte voor klimaatbestendige oplossingen. Er komen wadi’s waar het regenwater van de straten wordt verzameld en in de bodem kan infiltreren, en de verharding in openbaar gebied wordt voor een groot deel voorzien van halfopen bestrating. Verder worden er ecologische oevers aangelegd, krijgen de bergingen sedumdaken en zal het groen van bomen, hagen, bloeiende bloemen bijdragen aan de biodiversiteit van de wijk.
Er is ook aandacht voor oververhitting (hittestress) rondom de woonbuurten. In de straten worden groenstructuren en bomen gerealiseerd en rond de speelplaatsen worden bomen geplant voor schaduw tijdens hete zomerdagen.
Kleuraccenten van de akkers
De beeldkwaliteit van Aan de Lanen is gebaseerd op de vroegere akkers in het gebied, die door het kweken van andere gewassen verschilden van kleur ten opzichte van de naastgelegen akker. Ook in Aan de Lanen verschilt het kleuraccent van de akkers, onder andere door de gevelsteen of het gebruikte materiaal. Ook is er in elke akker, op een prominente plek, ruimte voor een ‘boerderij’; uitgevoerd als een vrijstaande woning of een kopwoning met een gedraaide kap met dorpse architectonische kenmerken zoals luiken, een lage goot en een lang dakvlak.